cieniutka tarta jabłkowa


Bardzo podobnie wyglądająca jak szarlotka sypana, tarta jabłkowa. Z tą różnicą, że jest pysznie krucha i niesamowicie cieniutka. U mnie bez cukru pudru na wierzchu. Oto przepis, który pochodzi ze strony 'mojewypieki.com'

CIASTO KRUCHE
☞ 170g mąki pszennej
☞ 55g cukru pudru
☞ 110g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
☞ 1 żółtko

NADZIENIE JABŁKOWE
☞ 4 duże jabłka, pokrojone na kawałki (obrane i bez gniazd)
☞ pół łyżeczki zmielonego cynamonu
☞ 2 łyżki curku
☞ 2 łyżki soku z cytryny
☞ 1 łyżka bułki tartej
☞ 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka (u mnie 1 roztrzepane żółtko z 2 łyżkami mleka koziego)

Składniki na ciasto kruche zagnieść. Lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i położyć do lodówki na godzinę.

Parę minut przed wyjęciem ciasta z lodówki, przygotowujemy nadzienie i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Jabłka, cynamon, cukier i sok z cytryny wrzucić na patelnię i pogotować mieszając, do chwili zmiękczenia jabłek (tak aby się nie rozpadły). Kiedy już będą miękkie zdjąć z patelni i ostudzić. 

Formę do ciasta (20cm średnica) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowujemy i kładziemy na dno i brzegi. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie jabłkowe. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch, łącząc je razem z ciastem na brzegach formy. Nakłuwamy widelcem górę ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Mniam! 


0 komentarze:

Prześlij komentarz