śniadaniowe jabłkowo-cynamonowe muffinki

Śniadaniowe jabłkowo-cynamonowe muffinki

Jest to najlepszy przepis na muffiny jak kiedykolwiek znalazłam! Z pomocą przyszła mi książka autorki Rachel Allen, którą gorąco polecam. Szybki i do tego banalnie prosty. Smakują wyśmienicie, nadają się na śniadanie, deser lub na wizyty gości i nie wymagają dużo wysiłku. W sam raz do zrobienia, kiedy mamy naprawdę mało czasu - w szczególności przy małej bubci. Składniki są na 12 muffinków. Tak więc robimy!

Składniki:
☞ dwa jaja
☞ 100ml mleka
☞ 100ml jogurtu naturalnego lub maślanki
☞ 75ml oleju słonecznikowego
☞ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być też cukier waniliowy)
☞ 100g brązowego cukru plus 1-2 łyżeczki do posypania muffinków
☞ 325g mąki pszennej (1,5 szklanki) lub 225g mąki pszennej i 100g mąki razowej
☞ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
☞ 1/4 łyżeczki sody
☞ 1/4 łyżeczki soli
☞ 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
☞ 2-3 jabłka (mogą być w kawałkach, mogą być starkowane)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (w kuchence gazowej ustawiamy pokrętło między 3 a 4). Układamy wcześniej w formie do muffinów papilotki. 

Oddzielnie łączymy składniki mokre (jaja, mleko, jogurt, olej i ekstrakt z wanilii) i suche (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon). Do składników mokrych  dodajemy jabłka i mieszamy. 
Następnie łączymy składniki mokre i suche. Mieszamy do momentu połączenia składników (nie dłużej!). Nalewamy ciasto do papilotek i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Na koniec zostawiamy jeszcze muffiny w piekarniku przez 1-2 minuty. Możemy posypać dodatkowo brązowym cukrem. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz